marți, 23 noiembrie 2010

Ucenicia lui Platon langa Socratepoveste Ce este dragostea?

Intr-o zi, Platon l-a intrebat pe Socrate ce este dragostea?

Socrate i-a raspuns: "Du-te pe campul din apropiere si adu-mi cel mai frumos spic de grau pe care il vei gasi, dar tine cont ca nu ai voie sa faci decat o singura incercare!"

Platon l-a ascultat fara sa cracneasca, si s-a intors dupa o vreme fara a aduce nimic cu el.

Socrate l-a intrebat ce se intamplase, iar Platon l-a lamurit:

"-Atunci cand am intrat in lanuri am zarit un spic inalt si frumos, dar m-am gandit ca poate voi gasi un altul si mai maiestuos, asa ca am mers mai departe. Am cautat in zadar dupa aceea, caci nu am aflat nici un alt spic asemeni celui dintai, asa ca nu ti-am mai adus vreunul."

Socrate i-a spus: Aceasta este dragostea!

***


poveste Ce este casatoria?

Intr-o alta zi, Platon l-a intrebat pe Socrate ce este casatoria?

Socrate i-a zis: "Mergi pana la padure si taie-mi cel mai mandru si mai chipes brad, dar adu-ti aminte ca nu ai voie sa faci decat un singur drum pentru asta!"

Platon a facut intocmai si a revenit dupa un timp cu un brad nu tocmai inalt si nu foarte frumos, dar indeajuns de aratos.

Socrate l-a intrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a raspuns:

"- Am vazut niste brazi foarte falnici in drumul meu prin padure, dar mi-am amintit ce s-a intamplat ultima data, cu spicul de grau, asa ca l-am ales pe acesta. Mi-a fost teama ca daca nu il iau cu mine ma voi intoarce din nou cu mainile goale, desi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zarit."

Socrate i-a spus: Aceasta este casatoria!

***


poveste Ce este fericirea?

Cu o alta ocazie, Platon l-a intrebat pe Socrate ce este fericirea?

De aceasta data, Socrate l-a indrumat: "Du-te pe malul raului si culege cea mai frumoasa floare pe care o vei gasi, dar tine seama ca nu poti sa alegi decat o singura data!"

Platon a facut asa cum i s-a cerut si, la intoarcere, a povestit:

"-Am vazut aceasta floare langa rau, am cules-o si m-am gandit ca este cea mai frumoasa dintre suratele ei. Desi am zarit si alte flori minunate, continui sa cred ca aceasta este fara egal!"

Platon i-a zis: Aceasta este fericirea!

***


Cu un alt prilej, Platon si-a intrebat invatatorul ce este viata?

Socrate i-a cerut sa faca un nou drum in padure si sa aduca de acolo cea mai frumoasa floare care ii va iesi in cale. Platon a plecat de indata, gata sa isi duca la indeplinire sarcina.

Au trecut trei zile, dar el nu si-a mai facut aparitia.

Socrate a mers si el in padure, sa isi caute ucenicul. In cele din urma, l-a descoperit in mijlocul unei poieni.

Socrate l-a intrebat daca a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a aratat-o, rasarind din pamant chiar langa el.

Invatatorul l-a intrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: "Daca faceam asta, s-ar fi vestejit curand. Chiar daca nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai tarziu. Asa ca am stat in preajma ei atunci cand a inflorit, iar atunci cand se va ofili voi cauta o alta, la fel de frumoasa. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o!"

Socrate i-a spus: Ei bine, se pare ca stii deja adevarul despre viata!


2 comentarii:

 1. Socrate si zvonurile

  In Grecia antica Socrate(469-399 DC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus: "Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?"
  "Stai o clipa," ii replica Socrate. "Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei."
  "Trei?"
  "Asa este," a continuat Socrate. "Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui.
  Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?"
  "Nu," spuse omul. "De fapt doar am auzit despre el."
  "E-n regula," zise Socrate. "Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui.
  Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?"
  "Nu, dimpotriva..."
  "Deci," a continuat Socrate, "vrei sa-mi ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?"
  Omul a dat din umeri, putin stanjenit.
  Socrate a continuat. "Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba - filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?"
  "Nu, nu chiar..."
  "Ei bine," a conchis Socrate, "daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?"
  Omul era invins si s-a rusinat.

  p.s. si asa socrate nu a aflat ca sotia il inselase cu un student

  RăspundețiȘtergere
 2. Cum a primit Socrate o găleată cu apă în cap de la soţia sa, Xantipa

  Socrate, celebrul filosof grec, s-a căsătorit cu Xantipa, renumită pentru caracterul ei dificil şi afirma că se căsătorise cu ea cunoscându-i bine caracterul, deoarece dacă el avea să reuşească să suporte firea Xantippei, însemna că avea să poată trata cu oricare altă persoană, oricât de dificil caracter ar fi avut.

  Într-o dimineaţă, după ce Xantippa a tunat şi a fulgerat cu tot felul de injurii nejustificate împotriva lui Socrate, acesta a ieşit tiptil din casă ca să n-o mai audă. Când Xantippa şi-a dat seama că Socrate a ieşit din casă şi că urla singură, s-a răzbunat aruncând în capul lui Socrate o găleată cu apă.

  Calm ca totdeauna acesta a exclamat: “După atâtea tunete era de aşteptat şi o ploaie…”

  RăspundețiȘtergere