Tratamente naturiste - medicul caseiDespre... exorcizarea cu ierburi de leac

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
 
* In Muntii Apuseni, exista traditia ca in Ajunul Craciunului, la sfarsitul Postului, pe un vas de lut sa se scrijeleasca numele lui Dumnezeu, in toate limbile stiute ale pamantului, apoi sa se umple cu apa neinceputa si sa se puna acolo ierburile mestere in a alunga duhurile rele. Se punea in vas odolean, care alunga zburatorii, busuioc luat de la icoane, care sa apere dragostea celor tineri si pacea caselor, pelinita din cununa de la Sfantul Ioan si alte ierburi magice. Iar dupa cateva ceasuri, apa rezultata se bea de catre toti, batrani si tineri, pentru a se innoi in suflet si in trup. Acest ritual din Apuseni il gasim, in diferite forme, in toate zonele tarii, desi efectul sau este greu de digerat in ziua de azi, pentru mintile hranite cu ateism sau, mai rau, cu clisee ale filmelor horror: exorcizarea, care este si subiectul acestui articol *

Ce este exorcizarea

Conform dictionarelor, exorcizarea este acel proces prin care o persoana "este eliberata de diavol prin rugaciuni, descantece etc." - o definitie sumara si oarecum brutala, dar care contine un verb-cheie, extrem de folositor: a elibera. Din timpuri imemorabile, oamenii au simtit nevoia de a se elibera de influentele rele, de obiceiurile rele, de gandirea si de simtirea negativa. Si, in acest scop, au fost create posturile, rugaciunile, descantecele si ritualurile, demersuri care, in medicina populara romaneasca, au un rol de vindecare a sufletului, fiind repetate ciclic, nu doar in scopul tamaduirii,ci si al prevenirii tulburarilor psiho-emotionale. De fapt, procesul exorcizarii era ceva foarte bine cunoscut poporului roman, facand parte din rutina vietii de zi cu zi a taranilor nostri. De la rotile impletite din sanziene, care erau rostogolite pe dealuri in miezul verii, pentru a alunga duhurile rele, si pana la focul Sfantului Dumitru, in care erau aruncate in mod simbolic toate necazurile de peste an, ori la postul Craciunului, cu nenumaratele sale ritualuri si obiceiuri, toate aveau acest rol, de a elibera constiinta participantilor de influentele nefaste. In toate aceste ritualuri sunt prezente doua elemente: rugaciunile (inclusiv cele cu influente pre-crestine, cum ar fi descantecele) si plantele de leac, ultimele fiind creditate cu proprietati de alinare si vindecare sufleteasca miraculoase. Fenomenele de exorcizare spectaculoase si de-a dreptul brutale, mediatizate in ziua de astazi cu atata sarg, pana de curand erau ceva aproape necunoscut, deoarece eliminarea raului in diferitele sale forme era o practica zilnica, facea parte dintr-o forma de igiena, astazi prea putin cunoscuta - igiena sufletului. Or, sufletul, si odata cu el constiinta, fiind mentinute mai mereu curate, raul profund nu se putea instala. Printr-o traditie transmisa de milenii, taranii nostri stiau mereu sa-si gestioneze viata, asa incat sa nu aiba nevoie nici de medicamente psihotrope sofisticate, nici de vraji tenebroase si nici de exorcizari spectaculoase.Exorcizarea si... stiinta

Se poate dovedi stiintific existenta unor influente bune sau rele, eventual venite din alte lumi, asupra sufletului omenesc? Se poate dovedi, de exemplu, existenta diavolului, a ielelor, a strigoilor, a zburatorilor, a vantoaselor ("celor din vant") si a multor asemenea entitati cunoscute in medicina magica romaneasca? Raspunsul este greu de dat, deoarece religia si traditia populara, pe de o parte, iar stiinta, pe de alta parte, fac parte, deocamdata, din lumi total diferite, tinand de moduri de gandire total diferite. Dovezile filmate despre exorcizarile spectaculoase facute in diverse colturi ale lumii pot fi puse la indoiala, la fel ca si declaratiile martorilor, iar aspectul de spectacol macabru al acestor exorcizari este un alt element care vine sa adauge un plus de indoiala. Dar subiectul acestui articol nu sunt aceste exorcizari-spectacol, ci traditiile populare referitoare la eliberarea sufletului de influentele rele. Si, trebuie sa recunoastem, si aceste traditii rezista prea putin in fata gandirii actuale, bazata pe dovezi materiale, stiintifice, rationale. Exista insa in acest context un domeniu unde traditiile referitoare la exorcizare sunt sustinute chiar de catre experimentele stiintifice. Iar acest domeniu este cel al plantelor medicinale, folosite de mii de ani pentru eliberarea de influentele rele si pentru echilibrarea sufleteasca, si care ulterior au intrat in vizorul stiintei, care le-a studiat.

Sunatoarea

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
La vreme de iarna, buchetelele cu flori galbene de sunatoare, numita si pojarnita (Hypericum perforatum), erau nelipsite din bucatariile caselor taranesti de la noi. Si la cate nu era folosita aceasta planta! In primele zile dupa post, era administrata ca fiertura pentru a proteja fierea si organele interne de efectele alimentatiei de frupt, mult mai grea. Mai mult, era luata profilactic, inainte de masa, pentru a pastra cumpatarea in fata bogatiei de alimente si de bautura de la masa de Craciun. In medicina magica, era folosita, impreuna cu busuiocul, contra "posedarilor" sau, in termeni mai accesibili zilelor noastre, contra tulburarilor psihice grave. Bobocii de sunatoare, culesi la Sfantul Ioan Sanzianul (24 iunie), erau folositi contra supararilor la inima (deceptiilor in dragoste).

Ce spun studiile stiintifice

Un numar impresionant de cercetari pe pacienti umani, de o amploare mai mica sau mai mare, arata faptul ca sunatoarea este extrem de eficienta in lupta cu diferite forme ale depresiei, precum si cu complicatiile sale psiho-emotionale. Este greu de pus un semn de echivalenta intre manifestarile depresiei si diversele influente malefice din medicina populara, tratate cu sunatoare, dar este cert ca extractul din aceasta planta a ajuns sa fie medicamentul cel mai administrat contra depresiei in Uniunea Europeana. Chiar si in refractara America, unde industria chimico-farmaceutica are o influenta covarsitoare, prescriptia acestei plante sub forma de extract a ajuns sa fie prima optiune terapeutica pentru multi psihiatri cu pacienti depresivi.
Ce face extractul de sunatoare mai exact? In primul rand, determina scoarta cerebrala sa elibereze anumiti neurotransmitatori, adica substante naturale care ne induc anumite stari emotionale, cum ar fi optimismul, entuziasmul, tonusul psihic. Apoi, aceasta planta atenueaza, prin mecanisme neurologice doar partial cunoscute, sentimentele de pesimism, de gol interior, de vinovatie paralizanta.

Mod de administrare

Studiile facute pe pacienti depresivi care au luat sunatoare au aratat ca, deja dupa doua saptamani de cura, cei mai multi depasesc starea de astenie, incep sa capete incredere in fortele proprii, renuntand la acea auto-evaluare negativa care este una dintre caracteristicile principale ale acestei afectiuni. In timpul curei de sunatoare se administreaza extractul, asociat, pentru un efect mai bun si pentru evitarea reactiilor adverse, cu pulberea de planta, in proportii egale. Doza zilnica de extract va fi cuprinsa intre 600 si 1200 mg, administrat in trei reprize, pentru o perioada de patru-sase saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

Odoleanul

Se mai numeste si valeriana, denumirea sa stiintifica fiind Valeriana officinalis, iar "specialitatea" sa principala era respingerea influentelor malefice la nivel erotic. Odinioara, radacina sa era pusa in turtele de grau, cu care adolescentii plecau cu vitele la pascut, pentru "a-i feri de zburatori, care luau vlaga si mintile, dar si pentru a-i feri de alte ispite".
Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Era consumat si pus la brau de feciori, pentru a-i feri de iele, dar si de fetele de maritat, pentru a nu ceda ispitelor necurate. In timpul Caslegilor de Iarna, la sezatori, fetele veneau obligatoriu cu o legaturica de odolean ascunsa in san, pentru protectie de deochi. Se credea ca farmecele de legare in cununie si cele cu conotatii erotice nu au putere asupra celor care consuma radacina acestei buruieni de leac. In basmele romanesti se mai spunea ca cetele de zmei trec prin ceruri, pe deasupra caselor, de care nu se pot apropia din pricina odoleanului tinut in pridvor, care-i alunga, si atunci ei canta: "De n-ar fi odolean si iarba creata,/ Am avea si noi o viata". In zona muntoasa a Olteniei, radacina de valeriana pisata se dadea vreme de 49 de zile celor posedati de necurat. La rasarit si la asfintit, se lua cate un praf (aproximativ 1,5 grame) de valeriana, care se inghitea cu agheasma. Noaptea se dormea cu o legatura de valeriana, leustean si iarba creata la cap, pentru a alunga toate necuratiile din suflet si din trup. Sa vedem in continuare si cateva elemente stiintifice despre efectele acestei plante:

Ce spun studiile stiintifice

Studiile clinice arata ca aceasta planta este un puternic anxiolitic, imbunatateste somnul si, important, reduce excitabilitatea psihica si sexuala. Persoanele care sufera de anxietate, care se confrunta cu atacuri de panica sau cu tulburari de somn au obtinut rezultate foarte bune cu ajutorul acestei plante. De asemenea, odoleanul da rezultate intr-un domeniu unde medicatia de sinteza este adesea neputincioasa, si anume, tulburarile de dinamica sexuala. Fie ca vorbim de hiperexcitabilitate sexuala ori de diverse fobii si temeri legate de erotism, odoleanul are efecte foarte bune. Asadar, din punctul de vedere al efectelor terapeutice, exista o potrivire practic perfecta intre utilizarile traditionale ale valerianei, folosita pentru alungarea influentelor malefice la nivel erotic si psihic, si proprietatile medicinale, puse in evidenta prin studii clinice si de laborator.

Mod de administrare

Se administreaza de trei ori pe zi cate o lingurita de pulbere de odolean, in cure de 30-60 de zile, cu 7-10 zile de pauza.

Pelinita

Denumirea sa stiintifica este Artemisia vulgaris si - asa cum o arata si numele popular - este ruda buna cu pelinul. Pelinita este una dintre plantele medicinale cele mai raspandite la noi in tara, traditia folosirii sale in medicina si in magia populara fiind foarte ampla.
Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Actiunea sa este mai blanda decat cea a pelinului si, din acest motiv, a fost folosita pe o scara foarte larga. In mai toate zonele tarii, se dadea plamadita in vin pentru a stimula sistemul nervos central si pentru combaterea asteniei. De asemenea, se credea ca cei care sufereau de somnambulism sau de epilepsie erau sub influenta unor spirite rele sau erau posedati de duhuri rele, cu diverse denumiri, care puteau fi alungate cu ajutorul pelinitei. Ramurile proaspete de pelinita erau legate in cununi, prin care erau trecuti copiii epileptici. Maturele simbolice, obtinute din tulpini de pelinita, erau folosite pentru o curatire ritualica a caselor, inaintea marilor sarbatori, dar si in cazul camerelor in care stateau cei grav bolnavi, care astfel erau feriti de naluciri si vedenii. La sfantul Vasile cel Mare, considerat a fi sfantul cu cele mai puternice valente exorcizante, in colturile caselor bantuite erau puse legaturi cu pelinita si busuioc luat de la biserica, pentru a speria toate creaturile diavolesti.

Ce spun studiile stiintifice

Cercetarile medicale au demonstrat ca pelinita este un tonic nervos si vigilizant, ce combate starile astenice si anorexia psihica. Principiile active ale pelinitei sunt un puternic stimulent al sistemului nervos central, inducand o stare de tonus psihic si de buna dispozitie, combatand anumite forme de depresie. Tipologia de persoana depresiva care raspunde cel mai bine la tratamentul cu pelinita este cea la care depresia este insotita de inapetenta, sedentarism, somn greu si cu vise neclare, cu trezire dificila si insotita de stari de stupoare.
De asemenea, pelinita este un bun insecticid si are calitatea de a elimina aproape toti parazitii din organism, fie ei viermi sau protozoare, care nu rezista la actiunea principiilor sale active aromatice. Acest efect de alungare a parazitilor din corpul uman se pare ca are un echivalent si la nivel spiritual, de unde - se spunea - alunga toate influentele malefice.

Mod de administrare

Se administreaza pulberea, cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de cate doua saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

Angelica

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
I se mai spune si "ingerica" sau "iarba celor sapte ingeri", si se credea despre ea, in mai toata Europa, ca are puterea de a atrage protectia ingerilor. Folclorul nostru, mai ales cel din satele de munte, este plin de credinte incantatoare, legate de aceasta planta de leac. Se spune, de pilda, ca ea poate fi culeasa si administrata spre vindecare numai de oameni cu un cuget si suflet curate. Daca simte ca se apropie de ea un om rau ori lacom, isi pierde forta, pentru ca ingerii pleaca de la ea. Angelica poate fi culeasa numai dupa-amiaza, pentru ca, parandu-i rau dupa locurile in care s-a nascut si a crescut, e bine sa fie luata doar dupa ce "adoarme", spre inserat. Insasi denumirea sa stiintifica, Angelica archangelica, arata ca aceasta planta atrage, prin rezonanta, ajutorul si protectia ingerilor. In medicina magica romaneasca, angelica joaca, din acest punct de vedere, un rol unic, acela de "magnet" pentru influentele magice benefice si nu doar de simplu exorcizant.

Ce spun studiile stiintifice

Din punctul de vedere al actiunii farmacodinamice, angelica este un reglator excelent al sistemului neuro-vegetativ, avand, deopotriva, proprietati stimulente nervoase (datorita substantelor volatile pe care le contine) si calmante (datorita furanocumarinelor din compozitia sa). Acesti compusi cu efect antagonic la nivelul sistemului nervos central explica actiunea sa reglatoare. Prin calitatile sale tonice si psihotrope, administrarea acestei plante este capabila sa elimine starile de blocaj psihic ale celor grav bolnavi, stari caracterizate prin inapetenta, voma, apatie, pesimism si absenta dorintei de a trai, de a lupta cu boala. Sunt numeroase cazurile in care, desi boala este vindecabila, pacientul nu este capabil sa sustina lupta cu propriile sale stari de pesimism si resemnare, care este, de fapt, si cea mai grea. Angelica, alaturi de rugaciune, se pare ca este un remediu cu adevarat magic in aceste stari-limita, in care este nevoie de o sustinere adecvata, pentru ca pacientul sa poata depasi pragul critic.

Mod de administrare

Se recomanda sub forma de pulbere: o lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa. Daca se administreaza unor pacienti care se confrunta cu o senzatie de voma foarte puternica, atunci se amesteca cu putina menta, iar in cazul in care puterea de digestie este foarte redusa, se adauga putina pulbere de pelinita sau de anghinare.

Isopul

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Este una dintre plantele biblice cele mai importante. In Psalmul 50 se spune: "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei, si mai vartos decat zapada ma voi albi". In medicina populara romaneasca, isopul (Hyssopus officinalis) este considerat un purificator psihic, o planta care alunga gandurile negre si trezeste optimismul. La fel ca si pelinita, este creditat cu un efect puternic de curatare a caselor si a oamenilor de influentele malefice, fiind un mijloc de purificare emotionala si spirituala, asa cum o arata si psalmul citat. Ca atare, in Romania, dar si in intreaga lume crestina, a fost din cele mai vechi timpuri folosit ca remediu exorcizant, singur sau in combinatii, intr-o gama foarte larga de tulburari psiho-emotionale.

Ce spun studiile stiintifice

Studiile stiintifice au demonstrat ca partea aeriana a isopului contine substante active cu un puternic tonic psihic, care stimuleaza capacitati cognitive cum ar fi atentia, avand si efect antidepresiv. Uleiurile volatile pe care aceasta planta le contine si care ii dau mireasma caracteristica, proaspata, au calitati de stimulare a apetitului, de combatere a starilor de astenie si somnolenta.

Mod de administrare

Se pune o lingurita de planta maruntita intr-un pahar de apa si se lasa la temperatura camerei sa macereze, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Se beau 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, de regula inainte de masa.

Busuiocul

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Este o planta cu valente exorcizante, foarte puternice in randul crestin-ortodocsilor. Manunchiul de busuioc, care este pus la icoane ori care este folosit pentru stropirea cu agheasma in cadrul slujbelor, este un adevarat simbol al purificarii sufletesti, al reinnoirii spirituale si al eliberarii de rautatile "lumesti". In Ajunul Craciunului, venirea preotului cu manunchiul de busuioc, cu care stropeste, cu agheasma, deopotriva casa si pe credinciosi, a nascut o serie intreaga de traditii populare. In satele din nordul Ardealului, exista obiceiul ca preotul sa piarda, din greseala, o ramurica de busu
ioc, in casele cu fete de maritat, ramurica aducatoare de noroc si fericire in dragoste, daca era purtata in par, de sarbatori. Aceeasi ramurica era tinuta la loc de cinste la icoane, ca sa indeparteze raul si nenorocirile din casa.
Pentru administrarea interna, in medicina populara si magica romaneasca, de cele mai multe ori, busuiocul se asociaza cu sunatoarea, aceasta combinatie fiind imbatabila pentru echilibrarea sufleteasca si spirituala.

Ce spun studiile stiintifice

Conform observatiilor clinice, busuiocul este un stimulent al atentiei, induce stari de tonus psihic si mental, normalizeaza apetitul, iar asupra unora dintre pacienti are chiar darul de a induce stari de buna dispozitie si usoara euforie. Mecanismele prin care busuiocul ne protejeaza psihicul de efectele nefaste ale stresului si ale tensiunilor emotionale intense inca nu sunt cunoscute. Unii cercetatori sustin ca principiile active din busuioc ajuta la o mai buna oxigenare celulara, ceea ce permite organismului, si in special sistemului nervos central, sa se adapteze la conditiile de stres. Observatiile clinice ale multor specialisti arata, insa, ca la multi pacienti busuiocul induce o stare de optimism si de incredere, care nu poate fi explicata doar prin simpla oxigenare.

Mod de administrare

Se recomanda amestecul, in proportii egale, de pulberi de busuioc si de sunatoare, din care se ia cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de opt saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza, dupa care se poate relua.


Passiflora

Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Este singura planta din aceasta prezentare care nu este specifica medicinii populare si magice romanesti. Traducerea denumirii sale nu este "floarea pasiunii", cum gresit este numita in diverse materiale publicitare, ci Floarea Patimilor lui Hristos. De ce au ales sa asocieze calugarii iezuiti, care au descoperit aceasta floare, de o incredibila si luxurianta frumusete, cu Patimile? Unii cred ca din cauza nuantelor sangerii pe care aceasta planta le capata, altii vad actiunea purificatoare la nivel psihic a acestei plante de leac ca pe un ajutor ceresc, care aduce aminte de Ajutorul Divin primit de catre oameni de la Iisus, prin sacrificiu, prin Patimi. Passiflora este cunoscuta ca planta care alunga teama, nelinistea, indemnand mintea si psihicul spre rugaciune, meditatie si contemplatie.

Ce spun studiile stiintifice

Aceasta planta este pe cat de eficienta in terapie, pe atat de complexa ca si compozitie chimica si actiune terapeutica. Nu exista un singur principiu activ care sa explice actiunile calmante si echilibrante ale acestei flori de leac si, ca atare, obtinerea medicamentelor de semisinteza din passiflora nu este posibila, planta integrala fiind mult mai eficienta.
Daca sunatoarea este remediul numarul unu contra depresiei, passiflora este, prin excelenta, eficienta contra anxietatii si insomniei, fiind o adevarata planta a calmului. Studii comparative, facute in spitalele specializate, au aratat ca extractul din aceasta planta are efecte calmante ale anxietatii la fel de puternice ca benzodiazepinele (o grupa de sedative de sinteza, din care face parte si Diazepamul), dar fara efectele secundare ale acestora. Pacientii tratati cu extract de passiflora au inregistrat o scadere a intensitatii si a frecventei starilor de angoasa si de teama fara motiv aparent, o imbunatatire a somnului si a vietii psiho-afective pe ansamblu. Contra insomniei, passiflora este cel mai folosit remediu natural. Spre deosebire de somniferele de sinteza, aceasta planta induce un somn usor, cu vise clare, cu respiratie normala, usoara, si cu depresie neurologica si mentala redusa. Dupa trezire, pacientii nu au simptome neplacute, cum ar fi starile de confuzie mentala, ameteala, dificultate in respiratie, melancolie ori probleme de orientare, ca in cazul celor care iau somnifere artificiale.

Mod de administrare

Extractul de passiflora se administreaza cate 250-300 mg de trei ori pe zi, in cure de 90 de zile. Tratamentul poate fi eficient inca de la inceput, dar chiar si in cazul in care primele doze nu par a da efectele scontate, nu trebuie sa renuntam. Aceasta, deoarece, potrivit cercetatorilor, cele mai clare rezultate se vad dupa o cura de 30 de zile cu Passiflora, efectele sale de imbunatatire a vietii emotionale si a somnului instalandu-se lent, dar temeinic.

In loc de incheiere

Fara doar si poate, plantele medicinale nu sunt singurul si nici macar cel mai puternic mijloc exorcizant, dar au in schimb calitatea ca actiunea lor terapeutica asupra sufletului poate fi obiectivata prin studii stiintifice. Trebuie insa sa stim ca, si fara influenta acestor plante, exorcizarea, alungarea influentelor malefice din viata noastra, are loc - fara sa ne dam seama - practic in fiecare zi din viata fiecaruia dintre noi. Cum? De exemplu, prin puterea unui zambet sincer, abia schitat de catre buze, dar venit din suflet, care sterge intr-o clipa toata durerea, revolta sau supararea.
Despre... exorcizarea cu ierburi de leac
Apoi, raul din noi nu rezista prea mult atunci cand daruim din tot sufletul. Este vorba de darul acela, nu conteaza cat de mic, care nu ne este cerut, dar pe care simtim nevoia sa-l facem. Daruim un cuvant bun, daruim o carte care ne este draga sau poate doar cateva minute din timpul nostru, in care ascultam cu rabdare pe cineva drag. Aceasta daruire repetata va scapa sufletul nostru de tristete, de intoleranta, il va elibera din temnita furiei sau a disperarii.
Nu trebuie sa uitam de rugaciune, care - pentru cel care o poate face sincer si direct - este un mijloc exceptional de despovarare a sufletului, de curatire si de inaltare a constiintei. Rugaciunea, in timp, modifica in bine caracterul, alunga uratul din noi si scoate la iveala comori nebanuite, fiind un mijloc de exorcizare, dar si mult mai mult decat atat.
Dar ce ramane de facut pentru cei care nu pot zambi, care nu pot darui si nici macar nu se pot ruga, in adevaratul sens al cuvantului? Ei bine, si pentru un asemenea caz disperat exista o farama pretioasa de speranta, totodata si cel mai important mijloc de exorcizare: IUBIREA. Nu, nu este vorba de patima, nici de acel joc al atractiei si repulsiei cu tente erotice, ci de acea iubire pur sufleteasca, altruista, dezinteresata, in care reusim sa punem binele cuiva mai presus de noi insine, fie si pentru cateva clipe. Atat timp cat exista si un fir, cat de mic, de iubire, despovararea de rau, de urat, este posibila mult mai rapid decat ne-am putea imagina. Si pentru ca au venit sarbatorile, pentru ca oamenii au atata nevoie de afectiune, sa ne aducem aminte sa le zambim, sa le daruim si sa-i iubim, in tacere.
( primit pe mail )


NU TREBUIE DECÂT SĂ APĂSAŢI PE LINKUL CE VĂ INTERESEAZĂ!!
 ·         Apa de argint este un dezinfectant ·         Berea ca medicament ·         Cafeaua - intre dependenta si profilaxia cancerului la intestin ·         Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin ·         Ce afectiuni, cum se trateaza acestea cu miere si cum poate fi depistata mierea falsificata ·         Cinci pasi pentru o viata mai fericita ·         Cine sint medicii din paduri ·         Comprese, cataplasme si unguente folosite in artroza ·         Compresele ·         Cristalul de cuart ·         Cum am scapat de friguri ·         Cum ne aparam impotriva insectelor, meduzelor si serpilor ·         Cum sa ne folosim de miere ca sa fim sanatosi ·         Cum sa scapam de tuse·         Cum sa scapati de durerea provocata de intepaturi ·         Cum tratam arsurile, precum si diverse taieturi si rani ·         Din gradina cu sanatate - ce recomanda medicina populara in caz de alergie ·        Din proprietatile cristalelor ·         Doi plasturi miraculosi pentru sanatatea dumneavoastra ·        Drojdia de bere si efectele ei terapeutice ·         Durerile de dinti - masuri profilactice ·         Exercitii fizice pentru combaterea inflamatiilor alergice ale mucoasei nazale ·         Exercitii pentru imbunatatirea vederii ·         Filozofia si practica risului ·         Formula fericirii familiale ·         Forta tamaduitoare a sarii de bucatarie ·         Inainte de a te increde in altii, ai incredere in tine! ·         Laptele e o sursa de energie si de nutrimenti ·         Leacuri populare in caz de otita ·         Leacuri si terapii naturale ·         Leacuri si terapii pentru tratamentul unor afectiuni ·         Masajul cu ajutorul ventuzelor·         Masajul talpilor prin metoda spinilor din branturi ·         Medicamente hormonale naturale ·        Medicina populara si bolile de inima ·         Mirodenii care va fac bine ·         Molustele - un medicament extrem de benefic, dar putin cunoscut ·         Niste radacini subtiri, albicioase ·         O viata sanatoasa inseamna bucuria de a trai ·         Oxid de zinc si glicerina pentru fracturi ·         Pentru a nu fi bolnavi, sa nu ne reprimam sentimentele ·         Pisica - animalul meu preferat ·         Produsele lactate si efectele lor asupra sanatatii noastre ·         Protectia noastra, mediul si comportamentul ·         Puterea tamaduitoare a mineralelor ·         Remedii din plante si alimente comune ·         Remedii naturale contra greturilor ·         Remedii naturale contra insomniei ·         Remedii naturale impotriva febrei ·         Remedii naturale pentru artrita ·         Remedii naturale pentru inlaturarea durerilor ·         Remedii naturiste contra indigestiei ·         Remedii naturiste pentru alcoolism ·         Remedii naturiste pentru durerea de cap ·         Remedii pentru astenia de primavara ·         Remedii pentru combaterea transpiratiei ·        Remedii sigure in intoxicatii cu diverse produse ·         Remedii traditionale, usor de preparat in casa ·         Retete cu miere pentru bolile cailor respiratorii ·         Retete de sanatate ·         Retete diverse cu miere·         Reumatismul sau inflamarea tesutului conjunctiv ·         Sa meditam mergind ·         Sarea inlocuieste alte remedii ·         Scapati de alergii in mod natural ·         Schimbarea stilului de viata va amelioreaza sanatatea ·         Sfaturi pentru o inima sanatoasa ·         Sfaturi practice naturiste ·         Tetraciclina - antibioticul descoperit in mumiile egiptene ·         Polipii la stomac se trateaza cu frunze de rostopasca·         Infuzie din muguri de mesteacan pentru afectiunile cailor urinare si ale rinichilor ·         Metode populare pentru a scapa de viermii intestinali ·         Tenul gras, transpiratia si decoctul de scoarta de stejar ·         Infuzie de galbenele si iarba-mare pentru afectiunile hepatice ·         Leacuri populare impotriva arsurilor la stomac ·         Decoctul din frunze de varza imbunatateste vederea ·         Eczemele se trateaza cu ulei de catina si macese ·         Retete populare impotriva gripei ·         Bai cu miere impotriva tulburarilor sistemului nervos ·         Artrita si varicele se trateaza cu miere si usturoi ·        Tulburarile de metabolism se regleaza cu infuzie de roinita ·         Diabetul zaharat se trateaza cu decoct de cicoare ·         Retete populare impotriva alcoolismului ·         Amestecuri de plante pentru calmarea durerilor menstruale ·         Mugurii de pin - recomandati in astmul bronsic ·         Seminte de marar si muguri de hamei pentru a scapa de insomnie ·         Sucuri de legume pentru vindecarea gastritei ·         Proprietatile terapeutice ale gutuilor ·         Gutui proaspete impotriva intoxicatiilor medicamentoase ·         Decoct de galbenele pentru a scapa de ameteli ·         Tratarea gripei cu decoct de coacaze negre ·         Amestecuri cu miere impotriva afectiunilor rinichilor si cailor urinare ·        Folosirea propolisului in cazurile de prostata ·         Decoct de ovaz pentru afectiunile gastro-intestinale ·         Germenii de griu trateaza problemele ochilor ·         Masti cu faina de ovaz pentru tenul gras sau uscat ·         Aluatul din faina de secara trateaza radiculita ·         Florile si frunzele de anghinare - recomandate in ateroscleroza ·         Scapati de viermii intestinali cu seminte de dovleac ·        Afectiunile gastro-intestinale si sucul de varza ·         Aburii de ceapa vindeca guturaiul ·         Decoctul de usturoi - recomandat impotriva infectiilor ·         Sucul de aloe cu miere si unt trateaza bronsita ·        Comprese cu infuzie de coada-soricelului pentru inflamarile pielii ·         Urzica - indicata in cazul bolilor de rinichi ·         Comprese cu spirt si piper pentru tratarea poliartritei ·         Radacinile de tataneasca trateaza fracturile ·         Bai cu cimbru in tulburarile metabolice ·         Florile de tei - un bun mijloc sudorific ·         Sucul de podbal vindeca ranile cu puroi ·         Infuzie de urzica impotriva eruptiilor cutanate ·         Mugurii de tuia si pietrele la rinichi ·         Germenii de griu mentin o sanatate de fier ·         Tratarea diferitelor afectiuni cu ajutorul plantelor din gradina ·         Amestecul de plante care trateaza diareea ·         Radacinile de angelica imbunatatesc digestia ·         Pietrele la rinichi se elimina cu suc de morcovi si castraveti ·         Leacuri populare pentru incontinenta urinara ·         Infuzie de rozmarin salbatic impotriva varicelor ·         Decoct din radacini de zmeura impotriva astmului bronsic ·         Nalba mare va scapa de durerile de dinti ·         Durerile de stomac se calmeaza cu afine ·         Tratamente naturiste impotriva gripei ·         Dizenteria se trateaza cu suc de aloe ·         Sfecla rosie in terapia cancerului ·         Troscotul si afectiunile rinichilor ·         Paducelul - recomandat impotriva afectiunilor inimii ·         Hrisca si iaurtul trateaza diabetul zaharat ·         Iarba-mare - recomandata in cazul digestiei proaste ·         Uleiul de menta neutralizeaza aciditatea sucului gastric ·         Hemoragiile pot fi oprite cu patlagina ·         Bai cu scoarta de salcie pentru tratarea varicelor ·         Tataneasa trateaza afectiunile pulmonare ·         Valeriana va scapa de durerile de cap ·         Sucul de ridiche neagra trateaza afectiunile ficatului ·         Infuzie de macese pentru bolile de rinichi ·         Retete populare pentru tratarea gripei ·         Infuzie de salata verde impotriva hipertensiunii ·         Afectiunile cailor biliare si infuzia de salvie ·         Paducelul previne ateroscleroza ·         Plantele recomandate in timpul sarcinii ·         Tinctura de tataneasa impotriva tusei cronice ·         Ceapa previne aparitia ridurilor ·         Obezitatea se trateaza cu plante medicinale ·         Gargara cu infuzie de soc impotriva anghinei ·         Gastrita cronica si infuzia din frunze de salata ·         Decoct de valeriana impotriva hipertensiunii arteriale ·         Hemoroizii se trateaza cu decoct de sunatoare ·         Mierea - medicament universal ·         Bolile de piele se vindeca cu radacini de brusture ·         Leacuri populare pentru tratarea diareii ·         Bai cu plante pentru durerile reumatice ·         Astmul bronsic si florile de boz negru ·        Fructele de paducel va scapa de nevroze ·         Gargara cu obligeana impotriva inflamarii mucoasei bucale si a gingiilor ·         Plantele medicinale recomandate impotriva obezitatii ·         Caderea parului si infuzia de catina ·         Decoctul din frunze de merisor trateaza pietrele la rinichi ·         Valeriana va scapa de migrena si insomnie ·         Florile de luminarica au proprietati expectorante ·         Decoct din seminte de in impotriva constipatiei ·         Traista ciobanului - recomandata in bolile de ficat ·        Sfecla fiarta are proprietati diuretice ·         Sucurile de legume trateaza hipertensiunea arteriala ·        Sucul de varza - indicat impotriva gastritei ·         Sucul de ceapa cu miere calmeaza accesele de astm bronsic ·         Macesul - indicat impotriva reumatismului si pietrelor la rinichi ·         Remedii populare impotriva racelii ·         Tecile de fasole trateaza diabetul si pancreatita cronica ·         Flori de musetel si miere pentru colita cronica ·         Retete pe baza de plante pentru tratarea laringitei ·         Mierea - un bun remediu pentru orice tip de ten ·         Levantica - recomandata impotriva astmului si bronsitei
Doctorul OuUn ou este o capodopera neintrecuta a naturii. El contine aproape toate vitaminele si microelementele necesare pentru intarirea sanatatii. Motiv temeinic ca sa-l folosim si ca medicament . Au trecut timpurile cand domina o teorie gresita, precum ca ouale contin colesterol daunator. Ultimele cercetari medicale arata ca in componenta  lor se gasesc lecitina, holina si colesterol "bun".  Ficatul nostru foloseste colesterolul din ou pentru producerea de secretii biliare si formarea de celule noi; lecitina hraneste creierul si dizolva depunerile aterosclerotice din vasele sanguine, iar holina este  foarte importanta pentru imbunatatirea memoriei  si eliminarea toxinelor din ficat. Ouale sunt un depozit adevarat de vitamine A, K, E, grupa B, niacina, biotina si acid folic. Dupa cantitatea de vitamina D, de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de  peste. In ou se afla combinatia optima de microelemente: fosfor, fier, cupru, mangan si cobalt,'  iar in coaja - Ca si Mg. Ouale contin si niste fermenti  cu efect antimicrobian, antiedemic si antiinflamator. Dar asta nu inseamna ca de acum inainte trebuie sa incepem ziua cu omleta, ou fiert sau ochiuri, ca sa nu epuizam pancreasul si tractul digestiv, care inca nu "s-au trezit".
Nutritionistii recomanda:
* Sa mancam ouale dupa ora 14, cand organismul asimileaza mai bine nutrientii din ou, mai ales in perioada septembrie-iunie, cand organismul are nevoie  crescuta de vitamine.
* Pentru intarirea imunitatii si imbogatirea organismului cu vitamine si microelemente se prepara bucate in care ouale se combina cu zarzavat, legume si frunze verzi de  papadie, trifoi, podbal, tei, artar dulce si urzica.
* Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta a III-a, sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana.
* Ca sa pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale de gaina se tin pe foc un timp scurt, pana se intaresc putin (omleta sau oua fierte). * Ouale crude nu sunt sterile. Coaja lor are multi pori
 prin care respira viitorul pui, dar si prin care microbii
patrund inauntru. De aceea, se recomanda sa spalati bine ouale, chiar si inainte de fierbere, ca sa preveniti salmoneloza.
Vindecatorii recomanda:
Din mosi-stramosi ouale au fost folosite de romani atat pentru vindecare, cat si pentru indeletniciri magice.
1. Pentru tratarea arsurilor , vracii de la tara amestecau doua albusuri cu o lingura de ulei si o lingura de frisca.
Cu acest amestec se ungea locul afectat de cateva ori pe zi.
2. Pentru tusea provocata de o raceala puternica se amesteca bine doua oua crude, doua capatani de usturoi  pisate si 100 g de osanza topita.. Se frectioneaza cu alifia obtinuta talpile, apoi gleznele si in continuare pana  la genunchi, timp de 3 zile.
3. Furunculoza si abcesul se trateaza cu efect bun folosind un "aluat" obtinut din doua galbenusuri crude, o lingura miere de albine, 1/2 lingurita de sare si putina faina. Se obtine un amestec asemanator cu argila umeda. Se modeleaza o turtita care se aplica pe furuncul si se tine
 pana la spargerea lui, datorata antibioticului natural din ou.
4. Pentru vindecarea ranilor si arsurilor se foloseste si o alifie preparata din oua fierte tari. Se scot galbenusurile  din 5 oua si se prajesc in 100 g de unt topit sau untura,  pana se obtine o masa omogena, de culoare maro, cu  care se ung de doua ori pe zi locurile bolnave, ranile, ulceratiile, arsurile etc. Alifia se pastreaza la frigider, in sticluta de culoare inchisa.
5. In tratarea psoriazisului se foloseste alifie care contine albus de ou. Intr-un vas de sticla se amesteca 5 linguri  de vaselina curata, 1 lingura crema de corp pentru copii,  1 lingura miere de albine si un albus de ou. Toate componentele se bat 20 minute cu furculita sau se amesteca cu mixerul, pana se obtine un unguent solid, care se va pastra in borcane inchise etans, in frigider.
Locurile afectate se freaca cu alifia obtinuta, de 2 ori pe  zi, un timp indelungat. In primele doua luni, efectul nu se observa, iar apoi pielea se curata repede. Pe locul afectat ramane o pata pigmentata diferit de culoarea  naturala, dar cu timpul pata dispare.
6. Pentru diminuarea durerii in articulatiile inflamate se prepara un amestec din doua linguri de sare si un ou.  Ingredientele se bat bine, se intind pe o bucata de  tifon impaturit sau pe un prosopel de bumbac si se  infasoara articulatiile bolnave. Pe masura ce pansamentul se usuca, se mai aplica din amestec, de 3-4 ori.
7. Persoanele cu ulcer stomacal sau duodenal pot sa-si rezolve problema cu un amestec din doua albusuri de ou crude, 1,5 linguri miere de albine si 15 g de unt.. Amestecul incalzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire, dupa care se mai sta in pat 2 ore, intai pe partea dreapta, apoi pe spate si pe  partea stanga. Regimul dureaza 6 luni.
8. Pentru vindecarea ranilor, taieturilor, mai ales pe degete, batranii folosesc si acum o metoda straveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coaja pielita alba si se infasoara taietura cu ea (pe partea umeda). Se  panseaza cu o fasa de tifon. Pielita se lipeste strans de  deget dupa ce se usuca, protejeaza rana de infectie si  favorizeaza procesul de granulare. In functie de gravitatea problemei, se lasa pe deget 7-10 zile.
Leacuri cu coaja de ou
Au trecut timpurile cand se considera ca lipsa de calciu provoaca numai rahitism la copii si osteoporoza la batrani. Cercetarile medicale au dovedit ca insuficienta  de calciu afecteaza sistemul cardio-vascular, provoaca  aparitia celulelor canceroase, nervozitate, scadere de  memorie, insomnie, iar la femeile aflate la menopauza  apar crampe la muschii pulpei. Dar calciul din ou regleaza si procesul de crestere a celulelor, tesuturilor,  participa in procesul de metabolism, este indispensabil  in activitatea corecta a sistemului nervos si in contractia  musculara. Calciul asigura coagularea sangelui si o imunitate buna. El este elementul principal care asigura PH-ul corect in organism. Toate calitatile enumerate ne  ajuta sa mentinem o stare de sanatate buna. Concomitent cu descoperirile medicale, farmaciile s-au umplut cu tot felul de preparate de calciu, mai ieftine si mai scumpe, dar numarul de bolnavi tot nu scade, deoarece noi nu avem nevoie de orice fel de calciu, avem nevoie doar de calciu organic, usor asimilabil. In natura exista doua feluri de asemenea calciu - in corali si in coaja de ou. Atata timp cat in Romania nu exista corali, ramane sa ne indreptam atentia asupra cojilor de ou, care contin aproape 90% din elementul-minune calciu.
Preparate din coaja de ou
* Cea mai simpla metoda de imbogatire a organismului cu microelementul calciu este prepararea citratului de calciu, obtinut din 2 g de coaja pisata, amestecata cu o lingura de suc de lamaie proaspat stors. In varianta asta, calciul se asimileaza aproape in totalitate si nu  provoaca aparitia de pietre la rinichi si in vezica biliara  sau depuneri in articulatii si in vasele sangvine. Cea mai potrivita perioada pentru luarea citratului este intre orele 19-20, deoarece calciul se asimileaza mai  bine pe timpul noptii. Este bine ca toti oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile in perioada de premenopauza, sa consume regulat, in mod deosebit  iarna, citratul de calciu, nu neaparat pentru profilaxia osteoporozei, dar mai ales pentru intarirea tuturor sistemelor organismului.

sursa : internet
APĂSAŢI PE LINKUL CE VĂ INTERESEAZĂ !! · Apa de argint este un dezinfectant · Berea ca medicament · Cafeaua - intre dependenta si profilaxia cancerului la intestin · Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin · Ce afectiuni, cum se trateaza acestea cu miere si cum poate fi depistata mierea falsificata · Cinci pasi pentru o viata mai fericita · Cine sint medicii din paduri · Comprese, cataplasme si unguente folosite in artroza · Compresele · Cristalul de cuart · Cum am scapat de friguri · Cum ne aparam impotriva insectelor, meduzelor si serpilor · Cum sa ne folosim de miere ca sa fim sanatosi · Cum sa scapam de tuse · Cum sa scapati de durerea provocata de intepaturi · Cum tratam arsurile, precum si diverse taieturi si rani · Din gradina cu sanatate - ce recomanda medicina populara in caz de alergie · Din proprietatile cristalelor · Doi plasturi miraculosi pentru sanatatea dumneavoastra · Drojdia de bere si efectele ei terapeutice · Durerile de dinti - masuri profilactice · Exercitii fizice pentru combaterea inflamatiilor alergice ale mucoasei nazale · Exercitii pentru imbunatatirea vederii · Filozofia si practica risului · Formula fericirii familiale · Forta tamaduitoare a sarii de bucatarie · Inainte de a te increde in altii, ai incredere in tine! · Laptele e o sursa de energie si de nutrimenti · Leacuri populare in caz de otita · Leacuri si terapii naturale · Leacuri si terapii pentru tratamentul unor afectiuni · Masajul cu ajutorul ventuzelor · Masajul talpilor prin metoda spinilor din branturi · Medicamente hormonale naturale · Medicina populara si bolile de inima · Mirodenii care va fac bine · Molustele - un medicament extrem de benefic, dar putin cunoscut · Niste radacini subtiri, albicioase · O viata sanatoasa inseamna bucuria de a trai · Oxid de zinc si glicerina pentru fracturi · Pentru a nu fi bolnavi, sa nu ne reprimam sentimentele · Pisica - animalul meu preferat · Produsele lactate si efectele lor asupra sanatatii noastre · Protectia noastra, mediul si comportamentul · Puterea tamaduitoare a mineralelor · Remedii din plante si alimente comune · Remedii naturale contra greturilor · Remedii naturale contra insomniei · Remedii naturale impotriva febrei · Remedii naturale pentru artrita · Remedii naturale pentru inlaturarea durerilor · Remedii naturiste contra indigestiei · Remedii naturiste pentru alcoolism · Remedii naturiste pentru durerea de cap · Remedii pentru astenia de primavara · Remedii pentru combaterea transpiratiei · Remedii sigure in intoxicatii cu diverse produse · Remedii traditionale, usor de preparat in casa · Retete cu miere pentru bolile cailor respiratorii · Retete de sanatate · Retete diverse cu miere · Reumatismul sau inflamarea tesutului conjunctiv · Sa meditam mergind · Sarea inlocuieste alte remedii · Scapati de alergii in mod natural · Schimbarea stilului de viata va amelioreaza sanatatea · Sfaturi pentru o inima sanatoasa · Sfaturi practice naturiste · Tetraciclina - antibioticul descoperit in mumiile egiptene · Polipii la stomac se trateaza cu frunze de rostopasca · Infuzie din muguri de mesteacan pentru afectiunile cailor urinare si ale rinichilor · Metode populare pentru a scapa de viermii intestinali · Tenul gras, transpiratia si decoctul de scoarta de stejar · Infuzie de galbenele si iarba-mare pentru afectiunile hepatice · Leacuri populare impotriva arsurilor la stomac · Decoctul din frunze de varza imbunatateste vederea · Eczemele se trateaza cu ulei de catina si macese · Retete populare impotriva gripei · Bai cu miere impotriva tulburarilor sistemului nervos · Artrita si varicele se trateaza cu miere si usturoi · Tulburarile de metabolism se regleaza cu infuzie de roinita · Diabetul zaharat se trateaza cu decoct de cicoare · Retete populare impotriva alcoolismului · Amestecuri de plante pentru calmarea durerilor menstruale · Mugurii de pin - recomandati in astmul bronsic · Seminte de marar si muguri de hamei pentru a scapa de insomnie · Sucuri de legume pentru vindecarea gastritei · Proprietatile terapeutice ale gutuilor · Gutui proaspete impotriva intoxicatiilor medicamentoase · Decoct de galbenele pentru a scapa de ameteli · Tratarea gripei cu decoct de coacaze negre · Amestecuri cu miere impotriva afectiunilor rinichilor si cailor urinare · Folosirea propolisului in cazurile de prostata · Decoct de ovaz pentru afectiunile gastro-intestinale · Germenii de griu trateaza problemele ochilor · Masti cu faina de ovaz pentru tenul gras sau uscat · Aluatul din faina de secara trateaza radiculita · Florile si frunzele de anghinare - recomandate in ateroscleroza · Scapati de viermii intestinali cu seminte de dovleac · Afectiunile gastro-intestinale si sucul de varza · Aburii de ceapa vindeca guturaiul · Decoctul de usturoi - recomandat impotriva infectiilor · Sucul de aloe cu miere si unt trateaza bronsita · Comprese cu infuzie de coada-soricelului pentru inflamarile pielii · Urzica - indicata in cazul bolilor de rinichi · Comprese cu spirt si piper pentru tratarea poliartritei · Radacinile de tataneasca trateaza fracturile · Bai cu cimbru in tulburarile metabolice · Florile de tei - un bun mijloc sudorific · Sucul de podbal vindeca ranile cu puroi · Infuzie de urzica impotriva eruptiilor cutanate · Mugurii de tuia si pietrele la rinichi · Germenii de griu mentin o sanatate de fier · Tratarea diferitelor afectiuni cu ajutorul plantelor din gradina · Amestecul de plante care trateaza diareea · Radacinile de angelica imbunatatesc digestia · Pietrele la rinichi se elimina cu suc de morcovi si castraveti · Leacuri populare pentru incontinenta urinara · Infuzie de rozmarin salbatic impotriva varicelor · Decoct din radacini de zmeura impotriva astmului bronsic · Nalba mare va scapa de durerile de dinti · Durerile de stomac se calmeaza cu afine · Tratamente naturiste impotriva gripei · Dizenteria se trateaza cu suc de aloe · Sfecla rosie in terapia cancerului · Troscotul si afectiunile rinichilor · Paducelul - recomandat impotriva afectiunilor inimii · Hrisca si iaurtul trateaza diabetul zaharat · Iarba-mare - recomandata in cazul digestiei proaste · Uleiul de menta neutralizeaza aciditatea sucului gastric · Hemoragiile pot fi oprite cu patlagina · Bai cu scoarta de salcie pentru tratarea varicelor · Tataneasa trateaza afectiunile pulmonare · Valeriana va scapa de durerile de cap · Sucul de ridiche neagra trateaza afectiunile ficatului · Infuzie de macese pentru bolile de rinichi · Retete populare pentru tratarea gripei · Infuzie de salata verde impotriva hipertensiunii · Afectiunile cailor biliare si infuzia de salvie · Paducelul previne ateroscleroza · Plantele recomandate in timpul sarcinii · Tinctura de tataneasa impotriva tusei cronice · Ceapa previne aparitia ridurilor · Obezitatea se trateaza cu plante medicinale · Gargara cu infuzie de soc impotriva anghinei · Gastrita cronica si infuzia din frunze de salata · Decoct de valeriana impotriva hipertensiunii arteriale · Hemoroizii se trateaza cu decoct de sunatoare · Mierea - medicament universal · Bolile de piele se vindeca cu radacini de brusture · Leacuri populare pentru tratarea diareii · Bai cu plante pentru durerile reumatice · Astmul bronsic si florile de boz negru · Fructele de paducel va scapa de nevroze · Gargara cu obligeana impotriva inflamarii mucoasei bucale si a gingiilor · Plantele medicinale recomandate impotriva obezitatii · Caderea parului si infuzia de catina · Decoctul din frunze de merisor trateaza pietrele la rinichi · Valeriana va scapa de migrena si insomnie · Florile de luminarica au proprietati expectorante · Decoct din seminte de in impotriva constipatiei · Traista ciobanului - recomandata in bolile de ficat · Sfecla fiarta are proprietati diuretice · Sucurile de legume trateaza hipertensiunea arteriala · Sucul de varza - indicat impotriva gastritei · Sucul de ceapa cu miere calmeaza accesele de astm bronsic · Macesul - indicat impotriva reumatismului si pietrelor la rinichi · Remedii populare impotriva racelii · Tecile de fasole trateaza diabetul si pancreatita cronica · Flori de musetel si miere pentru colita cronica · Retete pe baza de plante pentru tratarea laringitei · Mierea - un bun remediu pentru orice tip de ten · Levantica - recomandata impotriva astmului si bronsitei