Cat de repede ne formam o opinie despre o persoana pentru a sustine o concluzie in legatura cu ea !? Catalogarea unei alte fiinte umane sta in caracterul mintii egotice. Asa se intampla si in cazul atribuirii unei identitati conceptuale sau a unei judecati de valoare.
Fiecare om este conditionat sa gandeasca si sa se comporte intr-un anumit fel (atat genetic, de experiente din copilarie cat si de mediul cultural).
Cand judeci pe cineva, faci confuzie intre sabloane mentale conditionate. Nu asa sunt ei, ci asa par sa fie! Le oferi o identitate conceptuala, care mai apoi devine o inchisoare atat pentru persoana in cauza cat si pentru tine. A renunta sa-i judeci nu inseamna ca nu vezi ce fac, inseamna sa recunosti comportamentul lor ca pe o forma de conditionare (o vezi si o accepti ca atare). Acest lucru te elibereaza pe tine si pe celalalt. Atat timp cat egoul iti conduce viata, majoritatea gandurilor, emotiilor, majoritatea actiunilor se nasc din dorinta si frica (in relatie doresti ceva sau ti-e frica de ceva).
Ce iti poti dori de la celalat? Poate fi placere sau castiguri materiale, recunoastere, laude sau atentie, poate chiar consolidarea imaginii de sine prin comparatie cu ceilalti.
Ca sa cunosti cu adevarat o persoana nu trebuie sa stiti nimic despre ea (trecutul, viata si povestea). A stii despre…si a stii (cunoastere profunda) sunt lucruri complet diferite. Unul se refera la lumea formelor, celalalt la ceva fara o forma; unul opereaza prin gandire, celalalt prin liniste.
Atunci cand faci din momentul prezent centrul atentiei tale (in loc sa-l folosesti ca pe un mijloc de a-ti atinge un scop!), treci dincolo de EGO si dincolo de nevoia inconstienta de a privii oamenii ca pe o cale de a-ti implini un tel. Cand acorzi intreaga ta atentie persoanei cu care interactionezi, eludezi trecutul si prezentul din relatie, cu exceptia aspectelor practice. Atentia (inteleasa ca “liniste alerta”) constituie cheia!
A asculta cu adevarat este una din caile prin care se aduce linistea in relatie. Cand asculti pe altcineva cu adevarat, dimensiunea linistii creste si devine o parte esentiala a relatiei. A asculta cu adevarat este un talent rar.
De obicei, cea mai mare parte a atentiei celui care te asculta este ocupata de propria-i gandire! In cel mai bun caz, el isi pregateste din timp replicile. A asculta cu adevarat inseamna a merge dincolo de perceptia auditiva…intr-un spatiu al prezentei in care sunt receptate cuvintele, acestea devenind secundare. Poate au sens sau poate nu. Spatiul de prezenta constienta apare atunci cand iti asculti sinele, acesta devenind un camp unificator in care intalnesti cealalta fiinta fara bariere create de gandirea conceptuala. Persoana cealalta nu mai e “cealalta”. In acest spatiu sunteti uniti in aceeasi constiinta. Ceea ce iese la lumina (dincolo de numele pe care il porti, dincolo de lumea formelor si a conceptelor formate) este neconditionatul!
De acum nu mai actionezi dupa un scenariu, devii real! Aceasta lume naste rodul intalnirii cu celalalt.
Desigur, in cele din urma nu va mai fi niciun celalalt si te vei intalni mereu pe TINE!
sursa : Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu