duminică, 15 ianuarie 2012

Omul care iubea pescarusii - fragment

 


"Într-o zi frumoasă de primăvară, învăţătorul le-a spus micuţilor săi elevi: 
– Am văzut ieri ceva interesant, şi mă întreb dacă aţi văzut şi voi acelaşi lucru. Dacă ştiţi despre ce este vorba, nu le spuneţi celorlalţi. Am ieşit afară şi am văzut ceva crescând din pământ la circa douăzeci şi cinci de centimetri. În vârf avea o sferă pufoasă. Dacă suflai în ea, creai în jur o întreagă galaxie de stele, care zburau pretutindeni. Ce a fost acest lucru, înainte de a se transforma într-o sferă pufoasă, alcătuită din steluţe? 
Un copil i-a răspuns: 
– A fost o floare galbenă, ca un fel de floarea soarelui, dar mai mică. 
– Şi cum a fost înainte de a deveni o floare galbenă? 
O altă fetiţă a spus: 
– A fost ca o umbreluţă verde, pe jumătate închisă, având în mijloc ceva galben. 
– Bravo! Şi cum a fost înainte de a se transforma într-o umbreluţă? 
Un alt copil a răspuns: 
– A fost ca un fel de rozetă care ieşea din pământ, alcătuită din frunze verzi. 
– Perfect! Aşadar, ştie toată lumea despre ce este vorba? 
– Despre păpădie, a tunat la unison clasa. 
– Şi aţi cules vreodată păpădii? 
Cei mai mulţi au răspuns că da, dar învăţătorul le-a spus: 
– Nu, nimeni nu poate culege o păpădie. Acest lucru este imposibil. O păpădie este alcătuită din toate aceste lucruri pe care le-aţi menţionat şi chiar mai multe. De aceea, atunci când o culegi, nu culegi practic decât un fragment din tot acest proces. Nu poţi culege o păpădie, căci o păpădie nu este un lucru. Ea este un proces şi o realizare. De altfel, orice există în univers este un proces şi o realizare, chiar şi voi. 

Nu poţi culege nici chiar o păpădie în totalitatea ei, căci totalitatea este uriaşă. Cum l-aţi putea prinde atunci pe Dumnezeu? Nu poţi culege nici măcar o floricică. Dumnezeu este întregul demers. Tot ceea ce există în momentul prezent este Dumnezeu. Tot ce a existat vreodată este Dumnezeu şi tot ce va exista vreodată este Dumnezeu. Dumnezeu nu este un obiect, ci un proces. Este atât de infinit şi de vast, încât nimeni nu îl poate vedea vreodată. Este imposibil. Tot ce poţi face este să te scufunzi în acest ocean al divinităţii. În acel moment, uşa ţi se va deschide instantaneu. Nu va mai trebui să aştepţi." 

                                                                                                                      OSHO

vineri, 13 ianuarie 2012

Iubeste-te...



Iubeste-te in interior



Un om obisnuit numai aparent se iubeste pe el insusi si isi doreste sanatate, prosperitate si bunastare. Daca ar putea observa si cunoaste sinele sau interior, el ar auzi inauntrul sau o continua incantatie de ganduri negative si de griji, un recital de rugaciuni pentru nenorociri, in asteptarea unor evenimente teribile, probabile sau improbabile.

Auto-sabotajul

Auto-sabotajul este efectul unei psihologii fragmentate care la majoritatea oamenilor se manifesta printr-un sentiment de vinovatie si un sentiment constant de incertitudine si esec; omul devine victima cantecului de durere pe care il canta in interiorul sau precum si a fluxului de imaginatie negativa si ganduri distructive cu ecou neintrerupt din interior.
Oamenii traiesc prea des si prea mult timp in afara lor, pierduti in identificarea cu lumea si astfel maresc distanta fata de partea adevarata din ei insisi. Angoasa pe care o simtiti este semnalul cel mai de incredere ca ati uitat - hipnotizati de imaginatia lumii ca o realitate separata exterioara voua.
Ca o consecinta, un om obisnuit se gandeste in secret la moartea sa ca solutie la toate problemele, si inconstient incearca sa accelereze plecarea sa fizica. Homo sapiens s-a redus la o specie sinucigasa gasind in droguri, alcool, fumat, dieta nesanatoasa, si mai presus de toate in emotiile negative, un meniu inspaimantator sau lista de optiuni pentru propria eliminare. Daca am incerca sa-i oprim si sa ne opunem proiectului lor mortal, ei nu ne-ar vedea ca salvatori sau binefacatori. Dimpotriva, o astfel de incercare ne-ar transforma in dusmani de moarte, si in final si-ar amana numai auto-sabotajul. "Scoala zeilor".


Iubeste-te

Remediul este: iubeste-te in interior; iubeste-te in interior neincetat. Aceasta inseamna sa fii in contact cu partea ta cea mai reala. Aceasta inseamna sa realizezi si sa traiesti o stare de victorie, de gratie si de intelegere - o stare de inocenta. Acest cuvant provine din radacina latina innocent, ceea ce inseamna "sa nu + ranesti". Prin urmare, inocent in sensul sau adevarat, este acea calitate a unui om de a nu-si face rau sie insusi, care nu este devotat ocupatiei planetare favorite de auto-sabotaj.
Pentru oamenii nepregatiti, iubirea de sine in interior arata ca o situatie destul de plictisitoare, in care se pare ca nu se intampla nimic si emotia lipseste, in raport cu starea de neliniste si de permanent vacarm in care traiesc oamenii obisnuiti. Pentru un om care, cu toate acestea, ramane lucid si ferm in iubirea pentru el insusi in interior, totul este punctual, si chiar si confuzia unei lumi in anarhie unde totul este aparent in revolta si incearca sa scape de integrarea sa intr-o unitate - pare a fi o miscare de fuziune, spre un nivel mai inalt de integritate.


Opriti-va din a va face rau singuri

Majoritatea oamenilor cred ca lumea asa cum este nu functioneaza si nu poate merge inainte fara interventia lor, si astfel ei incearca sa aduca solutii celorlalti, crezand ca le pot rezolva problemele si vindeca bolile. Vanitatea lor ii face sa creada ca ei insisi sunt vindecati si sunt gata sa-i ajute pe altii. In realitate, cine nu a invins minciuna de sine, acela care nu este constient de auto-sabotajul care continuu merge cu sine, nu poate face nimic pentru nimeni. In realitate, singurul lucru pe care il puteti face cu adevarat pentru a ajuta lumea este acela de a va trezi din cosmarul dumneavoastra si de a va opri din a va face rau singuri. Ne intalnim cu un cersetor si ne simtim obligati sa-l ajutam, sau pe oricine este in nevoie, datorita fricii noastre inconstiente, ca ne-am putea afla vreodata in aceasta situatie si in speranta ca vom gasi ajutor. Cu toate acestea, frica noastra creeaza obiectul fricii noastre. In timp ce va ganditi la aceasta eventualitate deja pregatiti terenul pentru ca acest lucru sa se intample. Gandul tau simplu te-a pus deja acolo. In momentul in care ii acorzi ajutor, te afli deja in zdrente si cersesti in locul lui. Iti spui tie insuti, "Eu nu voi fi niciodata in aceasta stare de nevoie!".


In spatele perdelei de fum a filantropiei

Sa ne deschidem ochii pentru ce se ascunde in spatele falsului altruism si majoritatea formelor de caritate, stimulat de catre institutiile care traiesc pe seama sentimentului de vinovatie al oamenilor. Majoritatea organizatiilor umanitare exista doar pentru a se perpetua. Ele se specializeaza in obtinerea de fonduri si in colectarea resurselor pe care apoi le folosesc gresit si le risipesc, abia reusind sa se sprijine pe ele insele. Daca ridicati perdeaua de fum care acopera filantropia in orice forma a sa, este posibil sa descoperiti ca in spatele sufragetelor si Armatei Salvarii, in spatele ajutorului medical si farmaceutic si de distributie a produselor alimentare, se ascunde cea mai atroce crima organizata si cele mai grave acte impotriva omului. In realitate ajutorul creeaza nevoia de ajutor intr-un cerc vicios fara sfarsit. In fiecare zi, armata umanitaristilor, altruistilor si filantropilor creste, si toate relele cu care pretind ca se lupta se extind si devin mai acute. Saracia si foametea nu au fost niciodata atat de larg raspandite ca acum. Lucrand la efecte si nu la combaterea cauzei, se hranesc numai pe ei insisi si buzunarele si vanitatea lor. Saracia este o boala mentala. Moartea este doar in inima noastra. Daca am putea recunoaste acest lucru, ne-ar revolutiona conceptul de caritate. Numai "un vis" ar putea schimba saracia in prosperitate, si dificultatile in intelegere. Un om, o corporatie, o natiune care viseaza nu este niciodata saraca - nu poate fi niciodata saraca. Cel care a invins minciuna si auto-sabotajul in el insusi, cel care se iubeste pe sine in interior, nu are nevoie de a cauta niciun ajutor extern. El este solutia si are puterea de a face pentru el insusi, si prin aceasta, pentru lume si pentru altii.


Lumea are nevoie de schimbarea ta

Ganditi-va cat de multe vulgaritate si resturi emotionale se elimina prin aceasta realizare. Vinovatia, constiinta victimei, si falsa dragoste pentru ceilalti sunt toate spulberate dintr-o data, impreuna cu toate organizatiile filantropice si organizatiile umanitare fondate pe fals altruism.


Lumea nu are nevoie de ajutorul tau, dar cu disperare are nevoie de schimbarea ta.


Credeti ca acest lucru ne face cinici si rai? O persoana care se iubeste pe sine in interior nu poate fi cinica sau rautacioasa fata de ceilalti. Cand ati castigat in interior, sunteti vindecarea a tot si toate. Facand-o pentru tine, prin inocenta ta, aduci cel mai mare ajutor lumii.

Iubindu-va pe voi insiva este singurul lucru de facut si singura activitate pentru a depasi fragmentarea interioara, aceasta este singura modalitate de a recastiga unitatea noastra. Iubirea in interior reprezinta fuziunea intr-o singura entitate a tuturor particulelor de Fiinta imprastiate. Noi numim aceasta realizare Integritate.

Furnicaturile, senzatiile de vibrare


In scopul de a darui altora noi trebuie mai intai sa stim cum sa ne dam noua insine.


Pentru a da, eu trebuie sa am; ca sa am, eu trebuie sa fiu.


Acela care nu a atins o stare de intregire este un om in nevoie, este cu adevarat sarac, si nu poate da nimic la nimeni.
Cand eram copiii mici obisnuiam sa ne trezim cu o senzatie de bucurie - senzatia noastra de integritate si sentimentul de a fi completi. Nimic nu lipsea. Adultii au uitat demult cum e extazul in corpul lor, dar cand incepi sa te iubesti poti simtii din nou ca o furnicatura, o senzatie de vibrare sub piele. Un lider stie ca el trebuie sa astepte acest semnal fizic inainte de orice decizie care o face, si inainte de orice actiune pe care o face. Un lider stie legea de aur a economiei: eu am pentru ca eu dau, eu dau pentru ca eu sunt. Daruirea este mai presus de toata auto-daruirea - daruirea de a fi. Dau ceea ce sunt. Prin iubirea de sine, se castiga puterea de a da altora ceea ce conteaza cu adevarat si ceea ce au cu adevarat nevoie: lipsa fricii, curajul, angajamentul si sentimentul de siguranta.
-